fakta o bitvě u Staroviček

Přibližně 25 kilometrů po dálnici od Brna směrem na Břeclav leží městečko Hustopeče. U tohoto městečka svedli bitvu Sovětští tankisté, příslušníci 7. mechanizovaného sboru generálporučíka tankových vojsk Katkova, když se probíjeli k Brnu.
Poručík Ivan Stěpanovič Mirenkov z 240. samostatného tankového pluku, 16. mechanizované brigády, se svojí posádkou tanku T34/85, věžové číslo 200, se zde dne 15. dubna 1945 rozjel na průzkum a náhle se ocitl v blízkosti čtyřech německých tanků Panther.
Na zeleném poli kousek od silnice stály tři německé tanky. Řidič Mirenkova jel se svojí T34 po silnici maximální rychlostí, přejel bitevní čáru a doposud nezaznamenal přítomnost německých tanků. Bylo slyšet pouze německé kulomety, které ale střílely jinam, ne na jejich tank.
Náhle před nimi na pahorku vybuchl granát a z mlhy se vynořil Panther, který T34 minul. Tank poručíka Mirenkova střelbu opětoval a když viděl, jak sebou Panther cuknul a nahnul se nad vodní příkop, napadlo ho, že je třeba ze silnice odbočit, neboť Panther silnici zatarasil. Mlha ale byla pořád tak hustá, že poručík nevěděl, je-li kam ze silnice odbočit. T34 se v plné rychlosti přenesl přes příkop zavalený kamením a prolétl kolem nepohyblivého Panthera.
Poručík Mirenkov zpozoroval tři Panthery v zadu za nimi a křikl na posádku. Osádka v okamžiku otočila věž s kanónem směrem, kterým Mirenkov viděl Panthery a náhle bylo v záloze na pahorku vidět tři německé tanky. Jejich hlavně, které doposud mířily do sovětské linie se teď daly do pohybu. Jako první byl připraven ke střelbě prostřední a také nejvzdálenější z tanků, na který T34 vypálilo rychle za sebou dva granáty. Také přiletěla i odpověď. Granát bez trhací náplně sklouznul po pancíři a nepříjemný kovový skřípot se rozlehl po celém tanku. Německý tank byl ale v plamenech a jeho osádka z něho vyskakovala a strhávala ze sebe hořící oděv.
Přiletěl další granát, ale Mirenkov s klidnou tváří dál zaměřoval a střílel na Pantery. Střílel dál i když pod jejich T34 vybuchl další granát a tank se znovu naplnil prachem a duněním. V té chvíli řidič Vasilij Kudrjašov klesl zalit krví na řídící páky. Střelec Babuškin před sebou viděl ohromná těla střílejících Pantherů. Babuškin střílel dál a zničil dalšího, tentokrát vlevo stojícího Panthera. Z benzinové nádrže Panthera vyšlehl takový plamen, že se vedlejší stroj začal náhle pohybovat na místě, jak se rychle snažil dostat z dosahu plamenů. Mirenkova osádka ohlušená výbuchy byla ještě stále na místě.
Boj ale neskončil, tankisté bojovali dál, přestože jejich T34 měl prostřelený motor a mrtvého řidiče.
Slunce již vystoupilo vysoko nad rovinu řeky Dyje, když čtyři tankisté opouštěli zasažený tank a ranění, podpírajíce se navzájem nesli pátého, svého mrtvého kamaráda Vasilije Kudrjašova. Za nimi na svahu hořely jako důkaz tři nepřátelské tanky a čtvrtý s prostřeleným motorem zůstal v příkopu u silnice.

Sovětská pěchota v těch chvílích zahájila útok a vyhnala německé vojáky z vinice a svahu, kde se ranní bitva odehrála.

Osádka tanku por. Mirenkova:

seržant Kujdrašov Vasilij Ivanovič, 20let, řidič

Babuškin Izjaslav Petrovič, 19 let, střelec

Mladší seržant Levin Anatolij Kuzmič, 19 let, nabíječ

Marčenko Michail Iljič, 26 let, střelec-radista

 

Hrdina SSSR Ivan Stěpanovič Mirenkov dne 28.10.2010 zemřel. Čest jeho památce!


další info na http://kvhmz.webnode.cz/badatelna/tank-t-34-ve-starovickach/

Pramen: Zdeněk Trněný, www.fronta.cz, Michal Počta KVH Moravský Žižkov,zdroje KVH